9 maj 2013

Pay or be sorry

"To have one billion of the world’s most hard-working and talented people in isolation is something that is dangerous for the world."

Uttalandet, ska enligt Christopher Cox, investment banker och barnbarn till USA:s tidigare president Richard Nixon, en gång i tiden ha kommit från presidenten själv efter sitt besök i Kina på sjuttiotalet. På denna lediga varma försommardag, i nära anslutning till första maj, tänkte jag att några raders skildring om arbetsrätt skulle sitta fint.
 
Min gissning är att många, precis som jag gjorde förr, utgår ifrån att Kinas arbetsrättsliga lagstiftning inte ger ett tillräckligt skydd till kinesiska arbetstagare. Det stämmer säkert i många avseenden men inte alla. Den som kan kinesisk arbetsrätt får gärna dela med sig av sin kunskap. Tittar man iallafall på hur lagen och rättstillämpningen i Kina skyddar arbetstagarens rätt till löneutbetalning så har det gjorts och görs fortfarande, såvitt jag känner till, betydande framsteg. Allt är inte mörker med andra ord. Några exempel för den intresserade:
 
  • Att de kinesiska lönenivåerna under dem senaste åren har gått upp är ju en allmänt känd trend som fortsätter. Trenden har gjort att allt fler västerländska företag, främst inom textil- och modebranschen, väljer att tillverka i andra låglöneländer som Bangladesh och Indien. Även i år har åtskilliga större städer i Kina höjt minimumnivån för löner. Senaste var bland annat staden Guangzhou i södra Kina som justerade upp minimumnivån från 1300 till 1550 RMB per månad. Lägligt nog blev den nya nivån gällande från den första maj i år. Ökningen är den fjärde efter fyra år i rad. Andra storstäder som (underbara!) Shenzhen gick i samma fotspår och den första maj började stadens nya minimumnivån på 1600 RMB gälla  (tidigare 1500 RMB). Från årets första dag, höjdes minumumnivån i huvudstaden Peking från 1260 till 1400 RMB.
  • Inte så sugen på att gå från att vara arbetsgivare till brottsling? År 2011 skärpte Kina sitt förhållningssätt och kriminaliserade arbetsgivarens underlåtenhet att betala lön. Vill du slippa betala rejäla böter eller hamna i finkan är det i princip bara att göra en löneinsättning till arbetstagarens konto. Brott kan mycket väl bli aktuellt när till och med vissa enkla förutsättningar för det föreligger.
  • Samarbetet mellan statens olika myndigheter som är ansvariga inom arbetsrättens område har också utvecklats och fördelningen av myndigheternas arbetsuppgifter har förtydligats. Allt i syfte att driva igenom arbetsgivarens betalningsskyldighet gentemot arbetstagaren.

Jag kan inte heller låta bli att fundera på allt prat om att en utökad västerländsk närvaro i Kina skulle driva på utvecklingen för bättre arbetsvillkor och en mer framträdande CSR i landet. Vilken typ av ansvar anser ni att västerländska företag har i sammanhanget, i vart fall de som pressar priser hos sina kinesiska leverantörer och ställer ultimatum?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar