10 maj 2013

When China met Africa

Innan jag önskar alla läsare en trevlig helg så tänkte jag dela med mig av ett filmtips. Jag har dock själv inte sett filmen än men hoppas gärna på någon recension från er läsare. "When China met Africa" heter dokumentärfilmen från 2010 av brittiska regissörerna Marc och Nick Francis. "Urkass. Filmen ansluter sig till den bittra och felaktiga synen många har om Kinas investeringar i Afrika", var en tittares dom medan filmen fått ros från många filmkritiker. Se och bedöm själva! Någon som redan har sett den?
 


På tal om Kina och Afrika hölls ju en konferens i Peking med ministrar från Kina och fyrtiofyra inblandade afrikanska länder efter milleniumskiftet. På konferensen diskuteras just möjligheterna till samarbete samt olika aspekter inom ekonomisk, social och politisk utveckling. Man tog fram ett officiellt dokument i samband med detta (jag vet inte om det var ett multilateralt avtal eller inte) men det officiella dokumentet utgjorde ett led i arbetet att ta fram nödvändiga regelverk. Mycket dokumenterades däribland det rättsliga arbetet angående just området handel och investeringar. Ministrarna blev ense om att man behövde regelverk för bland annat garantier och skydd för investeringar, åtgärder för att uppmuntra investeringar, ett system för att undvika dubbelbeskattning, samarbetsfrämjande inom shipping och lufttransport samt likabehandling av alla berörda investerare som uppfyller ställda krav. Något annat som ministrarna var minst lika ense om och som faktiskt officiellt dokumenterades var att den rådande världsordningen är orättvis och saknar jämlikhet. Man kom därför fram till att Kina och Afrika måste "positionera sig" för att uppnå en ny världsordning som bättre motsvarar parternas intressen. Låter smått konspiratoriskt kanske men å andra sidan behöver man ju inte ta allting på största allvar...

Trevlig helg! Kinajuridik är tillbaka senast på söndag.

Och TACK för alla mail och uppmuntrande ord som ni skickar, inklusive ni som kommenterade på Dagens Juridik. Ni ger mig energi att fortsätta skriva och uppdatera sidan!

1 kommentar: