6 maj 2013

Myndigheterna bräker till

Det finns så mycket i Kina som skulle kunna utgöra riktigt goda nyheter men som det svenska mediekollektivet oftast verkar förbise av någon anledning. Men något som definitivt inte utgör goda nyheter är alla dessa återkommande matskandaler. Nu senast hade ägaren av en hot pot-restaurang i Shanghai serverat "lammkött" som visade sig vara kemiskt behandlat kött härstammat från en salig blandning av råtta, räv och mink. Hästkött i lasagne låter plötsligt inte så illa.

I nära anslutning till matskandalen utfärdade Kinas Supreme Court och en åklagarmyndighet häromdagen en officiell tolkning av lagens tillämpning vid brott mot just matsäkerhet. Tolkningen klargör tillämpningen av den straffrättsliga lagstiftningen på området. Bland annat så utökades tillämpningsområdet genom att större delen av matkedjan nu omfattas av lagbestämmelser som kan bli aktuella när tillverkaren använder exempelvis kemiska tillsatser i livsmedel. Supreme Court och åklagarmyndigheten i Kina slår också fast att tillsatser av kemikalier i livsmedel kan bestraffas och därmed utgöra brottet att producera och sälja livsmedel som inte uppfyller den stadgade säkerhetsstandarden ifråga.

Precis som Sverige så har faktiskt Kina, såvitt jag vet, en täckande reglering av frågor kring matsäkerhet och sanktionerna här är rätt stränga. Någon som har en teori som faktiskt ger en förklaring till varför matskandalerna briserar på löpande band i just Kina och varför de ständigt pågår? Regleringen av matsäkerheten i Kina är ju faktiskt rätt spännande. En omfattande myndighetsverksamhet och lagreglering finns för att just förebygga och åtgärda problemen. Det verkar dessvärre vara riktigt svårt att överträffa uppfinningsrikedomen hos kinesiska matentreprenörer.

1 kommentar:

  1. Ar en sadan tolkning bindande? Intressant att se hur utvecklingen kommer att bli. Sist jag var i Kina var det bl.a. snack om vattenmeloner som exploderade.

    SvaraRadera