10 maj 2013

Starta business i Kina? Get ready.

En vanligt förekommande fråga bland västerlänningar är hur processen att starta företag går till i Kina. Det finns flera ingredienser för en lyckad etablering. Varav en består av god kännedom om flertalet specialregleringar som finns för olika bolagstyper. Reglerna varierar också beroende på vilken stad bolaget ska ha sitt registrerade säte i. Jag har även fått lära mig att många rådgivare aktivt avråder utländska investerare från att starta så kallade "domestic companies" (företag med kinesiska aktieägare och kinesisk bolagsledning) av diverse skäl varav ett är helt fråntagna möjligheter för den stackars västerlänningen att kontrollera bolaget. Kineser är hur trevliga som helst men när det gäller business så är de mycket duktiga på att ta för sig och är "quite ruthless", som en brittisk affärsman en gång sa till mig (han befann sig dock i den initiala fasen efter en mindre rolig händelse). I ett tidigare inlägg (klicka här) radade jag upp några bolagstyper där bolagstypen "FIE" med sina varianter är den mest vanliga bland västerländska investerare i Kina. En annan ingrediens är mental förberedelse. Det låter förstås illavarslande men som västerlänning bör man veta att etableringsprocessen oftast är bra mycket längre än det vi kan räkna med på hemmaplan.
 
Världsbanken World Bank Group gjorde för inte så länge sedan en rankning av hur lätt det är att driva näringsverksamhet i varje land.
 
"Ease of doing business":

  • Hong Kong, Kina: plats 2

  • USA: plats 4

  • Sverige: plats 13

  • Taiwan, Kina: plats 16

  • Kina, fastland: plats 91

Desto mer intressant är nog följande rankning:
 
"Starting a business":

  • Hong Kong, Kina: plats 6

  • USA: plats 13

  • Taiwan, Kina: plats 16

  • Sverige: plats 54

  • Kina, fastland: plats 151

Någon som kan uttala sig om denna rankning och faktorerna den tar i beaktande? Hursomhelst kan man på goda grunder misstänka att de kinesiska bestämmelserna haft ett finger i spelet. Men å andra sidan erbjuder Kina mycket annat, vilket också gjort att krångligheterna inte verkar ha hämmat västerländska investeringar i någon större utsträckning.
 
De grundläggande förutsättningarna, som visserligen vid första anblicken verkar vara enkla och bekanta, för bolagsetablering av limited liability company (men det finns som sagt specialregleringar) att lägga på minnet är följande: rätt antal aktieägare, bolagets interna bolagskod (som är mycket viktig bland företag i Kina) har rätteligen tagits fram, det registrerade aktiekapitalet är inbetalt och understiger inte minimum (aktiekapitalet uppgår vanligen till 30 000 RMB men återigen gäller att variationer är vanliga och det kan de avvikelser som förekommer är många till antalet), företagets firma och säte är fastställda samt inga felaktigheter avseende bolagsstrukturen förekommer.
 
Avsätt tid till myndigheternas böjelse för pappersarbete. Det här är en process som erbjuder tråkig läsning för den som inte har något intresse av kinesisk bolagsetablering. Men kort sagt så dyker det upp olika formalitetskrav, vissa mer väntade än andra. Flera myndigheter är involverade. I till exempel Shanghai krävs ansökan hos den relevanta myndigheten för att utfärda fakturor, kvitton och dylikt. En ansökan ska också göras till den lokala statistikbyrån. För att erhålla tillstånd att använda företagsstämpel ska även ansökan göras till polismyndigheten. Bara för att nämna några exempel. Överraskningar är (oftast) trevliga men vinner kanske inte samma uppskattning under just bolagsetableringar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar