14 maj 2013

Vem får vad?

Besitter man världens största valutareserv är det inte svårt att hjälpa utvalda målgrupper med deras finansieringar. De kinesiska storbankerna lånar ut, mycket. 1060 miljarder RMB lånades ut av bankerna, under mars månad. Föga förvånande varnades därför bland annat Bank of China av den kinesiska banktillsynsmyndigheten i början av året, för att ha lånat ut till ett överskridande. Storbankerna i Kina, som har bland annat staten som aktieägare, lånar ut stora summor där större företag, många utländska, även svenska, samt andra länder tillhör skaran av lånetagare.  
 
När Bank of China, en av världens största banker som också ägs av Royal Bank of Scotland, öppnade på Birger Jarlsgatan i Stockholm förra året hoppades därför många svenska företag på att banken skulle kunna bli en generös kreditgivare. Iallafall var det förhoppningen hos min vän som året innan hade startat en enskild firma vars omsättning visserligen inte uppgick till miljonstrecket men som ändå hade en stabil verksamhet med regelbunden aktivitet. Men hon lade snart förhoppningen på annat håll. Kanske finns det de som inte håller med mig när jag säger att man ju alltid kan drömma om att få pengar, även lånade sådana, från kineser om man inte kan övertyga kineserna om någon form av konkret motprestation inom en snar framtid. En övertygelse som stora men dessvärre inte alltid mindre företag kan inge.
 
Även i Kina har småföretagare haft svårt att få finansiell uppbackning från banker även om lånen har ökat dem senaste åren. Förra året utgjorde lånen till små- och medelstora företag i Kina knappt tjugotvå procent av det totala lånet (jag skulle dock gissa att den allmänna kinesiska återhållsamheten att dra på sig låneskulder också gör sig gällande här). De kinesiska bankerna är i överlag väldigt restriktiva när det gäller utlåning till mindre företag. Förra året har därför kinesiska statsrådet fastställt riktlinjer för hur man ska främja tillväxten av småföretagandet i Kina. Bara om de små företagens lönsamhet och vinstmarginaler ökar kan den inhemska konsumtionen och efterfrågan stiga på sikt. I april i år har man meddelat att man nu ska itu med hårdhandskarna för att kunna få riktlinjerna tillämpade i praktiken. Olika rättsliga åtgärder från staten ska därför vidtas för att bland annat förbättra företagens finansieringsmöjligheter från bankerna.
 
Det finns dessutom en lag i Kina med syftet att främja just småföretagandet i olika avseenden. Lagen stiftades lagom till när Kinas ekonomiska tillväxt tog verklig fart. Där utpekas just det kinesiska statsrådet som ansvarigt för att utfärda politiska policys och den övergripande planeringen. Regeringen i Peking ska även se till att i statsbudgeten avsätta finansiella resurser till så kallade "special funds" för dessa företag. För att omfattas av lagen ska dock företaget i fråga uppfylla kriterier om vad som räknas in som småföretag, där kriterierna bestäms av den ansvariga avdelningen inom statsrådet. Jag skulle beskriva lagen som utopiskt skriven och det finns också ett kapitel som just behandlar statens ansvar för att företagen erbjuds goda möjligheter till finansiering. Kapitlet ifråga stadgar även att Kinas riksbank har till uppgift att ge vägledning vid bland annat kreditprövningar och ska även ge "vigorous support" till mindre banker och finansiella institut för att främja utlåningen till småföretagen. Fina ord ger ofta god grund för fina handlingar. Vi får se om det hjälper att ha världens största valutareserv också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar