1 juni 2013

Chengdu - Home of pandas. Oh, and IP.

Vad har Siemens, Toyota, Intel, Volkswagen, Dell och Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding gemensamt? Alla har en verksamhet, ett kontor och/eller en R&D-avdelning etablerade i den kinesiska staden Chengdu, i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. Staden är traditionellt sett mest känd för sina runda och kramgoa pandor men dem senaste åren har staden lockat till sig allt fler utländska investerare vilket inte var särskilt givet. Chengdu har nämligen aldrig positionerat sig som en ekonomiskt betydelsefull kinesisk stad på världskartan. Fram till nu. För även om investeringsklimatet i många olika avseenden har förbättrats för utländska företag som söker efter lyckan i städer som Peking och Shanghai har konkurrens dykt upp från flera håll och den befintliga har intensifierats. Många finns redan på plats där allt fler vill komma åt och äta kakan. De lokala kinesiska företagen har blivit allt duktigare på produktutveckling och management vilket gör att många västerländska företag hela tiden måste förnya sig för överlevnad. Stigande lönekostnader i storstäderna gör också att företagen behöver se över lönsamheten som tidigare ansågs vara självklar i storstaden.
 
Vindarna har därför nu börjat svepa in över mindre städer som ingen brydde sig om förr. Chengdu är förstås ingen småstad så som vi är vana vid att se det och dess invånarantal uppgår till nära femton miljoner men epitetet väljs i Kinamått. Nästan 240 företag tillhörande Fortune Global 500 Companies har en verksamhet i Chengdu. Företagen som kommer hit är tunga industriföretag inom skilda industriområden såsom förnyelsebar energi, bioteknik, medicin, maskintillverkning, IT och fordon där speciellt tillverkningen av bilar spås bli en framgångssaga.
 
Orsaken bakom stadens nya attraktionskraft? Ett av landets bästa investeringsklimat och landets bästa IP-skydd (enligt European News Agencies). Staden har sina egna regelverk, ständiga uppföljningsarbeten där man orienterar sig i hur IP verkar i praktiken och ett eget domstolssystem för att upprätthålla och förstärka stadens immaterialrätt. År 2009 utfärdade den lokala regeringen i Sichuanprovinsen riktlinjer för hur man skulle utforma stadens IP-strategi som man kallade det för. Man tar upp de viktigaste målen för de fem kommande åren. Några av dessa är att stadens patentansökningar årligen ska öka med femton respektive tjugo procent beroende på om det rör sig om uppfinningar eller mer vanligt förekommande patentobjekt inom näringslivet. Ett liknande tillväxtmål på tio procent gäller inom varumärkesrätten avseende antalet ansökan om varumärkesregistreringar. Man nämner även att man ska bygga olika plattformer för expertkommittéer, databaser, mötesplatser för berörda branscher och forskning inom immaterialrätten.

Staden har en egen särskild immaterialrättslig domstol där fall med kända varumärken som Louis Vuitton och Microsoft varit föremål för prövning. Bara under fjolåret registrerades över 110 000 varumärken i staden. Följande siffror visar även att företagsvillkoren i Chengdu hittills uppenbarligen lockat utländska investerare i större utsträckning än inhemska. Förra året landade de utländska investeringarna i staden på över åtta och en halv miljarder dollar. Beloppet är att jämföra med de inhemska investeringarna i staden som landade på över tre miljarder dollar, drygt en tredjedel av de utländska investeringarna. Räknat i det totala värdet för stadens export- och importhandel, uppgick beloppet till över fyrtiosju och en halv miljarder dollar under samma år.

För den som däremot är mer intresserad av Chengdus pandor och av att få hålla en babypanda i knät för några tusen spänn finns den här artikeln av brittiska the Guardian, klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar