11 juni 2013

(M)edicine & (A) growing market

Hälso- och sjukvård kan komma att bli "the next big thing" i termer av utländska investeringsmöjligheter i Kina. En stor befolkning där bland annat en växande andel befinner sig i höga åldrar ger förstås en stor efterfrågan på högkvalitativa tjänster inom vården och innovationer inom bioteknik och medicin som höjer den kinesiska medelklassens levnadsstandard. Det här utgör omständigheter som har dragit till sig uppmärksamhet hos allt fler utländska vårdföretag. Jag är absolut ingen expert på området men har den senaste tiden följt utvecklingen som den medicinska industrin i Kina uppvisar.
 
Nyligen har tre av Kinas största vårdföretag vardera fått stora kapitalinjektioner upptill hundra miljoner dollar från såväl inhemska som utländska investerare.  I fjol hade tre av världens tio största M&A-transaktioner inom biomedicin kinesiska målbolag. Amerikanska Medtronic var en av uppköparna som  i slutet av fjolåret förvärvade ett kinesiskt företag för 816 miljoner dollar. Även den kinesiska staten är företagsam med sina stora investeringar i teknologi för hälsovårdsrelaterade produkter.
 
En bidragande orsak till denna utveckling är juridisk. Sedan tidigare har den kinesiska vårdsektorn till större delen dominerats av statliga sjukhus och SOEs (state-owned enterprises) samt varit strikt reglerad med flera restriktioner avseende möjligheten för utländska företag att göra investeringar. Nu har flera restriktioner mildrats där vissa till och med har upphört. Ett betydelsefullt regelverk med riktlinjer avsedda för just utländska investerare reviderades för knappt två år sedan och började gälla från och med förra året. I och med ändringarna fastslogs att medicinsk verksamhet inte längre tillhör den restriktiva kategorin vilket öppnade dörrarna för utländska investerare att börja göra business i den kinesiska vårdsektorn. Exempel på lättade krav för utländska investerare är att man inte längre alltid kräver att en verksamhet måste samägas med ett lokalt kinesiskt företag i form av joint venture  där det utländska bolaget som mest kunde äga 70%. Nu kan exempelvis ett sjukhus i Kina, av jag har hört, få vara helägt (bolagsformen WFOE godkänns med andra ord) av en utländsk enhet något som före fjolåret inte var möjligt. För att effektivisera processen där myndigheterna ska godkänna bildandet av ett utländskt investerat vårdföretag har regeringen i Peking även delegerat behörigheten att bevilja ansökningar till de lokala myndigheterna i varje provins. Även ändringar inom den kinesiska försäkringsrätten i våras, hårt bevakad av hungriga vårdföretag, har ett finger i spelet. Ändringarna har inneburit utökade möjligheter att utfå sjukförsäkring och katalyserar därför denna relativt nya företagsamhet i landet. Det tydliga målet för dem kinesiska ledarna är att det privata ägandet inom vårdsektorn ska öka betydligt och det handlar med all sannolikhet inte om en trend utan en företeelse som är här för att stanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar