3 juni 2013

Inte hal som olja

Visst har ni hört talas om rännstensoljans användning i Kina? Under de senaste åren har man upptäckt att många restaurangägare använder sig av rännstensolja - rester av gammal olja, i bästa fall men även avfallsolja från bland annat avlopp, i värsta fall. Förutom tillkortakommanden att rännstensolja är vidrig och rätt äcklig så framkallas även cancerogena substanser vid upphettning av oljan. För att sänka kostnaderna används den framför vanlig hederlig matolja för att tillaga maten som sedan serveras till restaurangens gäster. Nu tror jag att det hela återges något överdrivet. Hade verkligen flertalet av Shanghais oändligt många restauranger använt sig av "receptet" hade läget varit bra mycket mer upproriskt. Men att det överhuvudtaget förekommer är förstås tillräckligt illa.
 
I fredags kom en domstol i högre instans i staden Ningbo med ett avgörande i ett mål där sju personer hade tillverkat och sålt stora mängder rännstensolja till olika distributörer i landet till ett värde av nära hundra miljoner RMB. Samtliga dömdes för brottet att sälja giftig och undermålig livsmedel där påföljderna bestämdes till livstid för chefen och för resten blev det mellan sju till fjortons år långa fängelsestraff. För några veckor sedan skrev jag om att Kinas Supreme Court och åklagarmyndighet i maj utfärdade en bindande tolkning om av hur den relevanta lagen skulle tillämpas vid brott mot matsäkerhet (läs här). I förevarande fall verkar just denna tolkning ha gett effekt och detta eftersom att den för första gången  kriminaliserar användningen av rännstensolja i matlagning specifikt. Det är förstås inte första gången som en livstidsdom utdelats av en kinesisk domstol i ett fall om matsäkerhet. Minns ni mjölkskandalen från 2008? Jag tänker främst på styrelseordföranden för det kinesiska (och nyzeeländska) jv-bolaget Sanlu - ett av Kinas äldsta mejeribolag som vid tiden då skandalen briserade, till över fyrtiotre procent ägdes av nyzeeländska Fonterra, ett av världens största mejeribolag. Den kinesiska Sanlu-chefen som då var över sextio år gammal, dömdes till livstidsfängelse och böter upptill nästan tjugofem miljoner RMB.
 
Shanghai trappar nu upp kontrollmekanismerna för att få bukt med användningen av rännstensoljan. I början av året presenterade Shanghai, där alltså problemet med rännstensolja är som värst, ett nytt regelverk med det preventiva syftet att förhindra restauranger från att lagra rännstensolja. Enligt de nya reglerna ska restaurangerna före årsskiftet installera en separationsanordning för att filtrera bort allt skräp i använd olja innan de senare är tvungna att sälja oljan vidare till ett upphandlat återvinningsföretag. Reglerna siktar även på att få bukt med problemet att rännstensoljan sparas för att senare säljas vidare på den illegala marknaden. Överträdelser av reglerna kan ge böter upp till 100 000 RMB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar