17 juni 2013

Gör om, gör rätt!

Kinas rättssystem har inte genomgått samma utveckling och uppvisat samma förändringstakt som landets ekonomi. Men från att ha gått från ett laglöst tillstånd där rätten inte bara överlappade politiken utan istället var i princip obefintlig med politiken som det uteslutande substitutet, anser i alla fall jag att det är ens skyldighet, om man nu verkligen är genuint intresserad av ämnet, att uppmärksamma inte bara bristerna men också utveklingen. Kina för över femtio, sextio år sedan - laglöst, politiskt tumult och ett enda humanitärt kaos utspritt över hela landet. Kina idag - se, hör, lyssna, förstå och befinn dig där för att uppleva allt som är bra och det man vill ifrågasätta.
 
Många av er kände kanske till sedan tidigare att Kinas två nya ledare, president Xi Jinping och premiärministern Li Keqiang båda har genomgått juridisk utbildning på högskolenivå. Det femte generationens ledarskap (det vill säga den nuvarande) har det högsta antalet ledare med juridisk utbildning någonsin. Kanske en slump, kanske inte. Jag som med intresse följt allt som har med kinesisk rätt att göra har i vart fall på sistonde noterat en större aktivitet och därav en större medvetenhet om att frågor som rule of law till slut också kommer att spela roll för Kina, som alltid har gått sin egen väg. Att fler politiker i toppskiktet i  Kina har juridisk utbildning torde vara ett första steg att få bukt med de problem och det missnöje som finns med att alltför få tjänstemän inom rättstillämpningen har relevant utbildning och är tillräckligt kvalificerade. I mars valdes ordföranden för Kinas två högsta rättsorgan, däribland Supreme Court. Som 52-åring blev den nya ordföranden för Kinas högsta domstol i Peking den yngste någonsin i domstolens historia och är sedan tidigare känd för att vara initiativtagaren till riktlinjer, antagna på provinsiell nivå, för hur den lokala regeringen ska utöva makt under rule of law. Även om man ska komma ihåg att orden ibland är förskönade i förhållande till det som verkligheten utvisar så måste alltid ett steg utgöra det allra första. Och för bara några veckor sedan uttalade sig Supreme Courts nya ordförande om att utöka allmänhetens insyn i domstolarnas rättstillämpning genom att offentliggöra dokument och tillhanda allmänheten förklaringar när oklarheter uppstår från domstolens sida
 
Kraven på att tjänstemän inom rättstillämpningen löpande ska genomgå vidareutbildning för att blir även vanligare och hårdare särskilt som allt fler mål som kommer upp till domstolen är av gränsöverskridande slag. Rent konkret handlar det om allt fler mål har utländska parter involverade. Mellan åren 2008 till 2012 ägde totalt omkring 171 000 gränsöverskridande affärsjuridiska tvister rum vid kinesiska domstolar i olika instanser, vilket representerar en ökning på nästan sextio procent jämfört med femårsperioden innan. De flesta parter kommer från länder som USA,  Storbritannien, Tyskland, vissa länder från Sydostasien och Afrika. Vore kul om också Sverige snart kan synas på den listan framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar