31 juli 2013

Man judging man

Uppdateringen har varit lite låg den senaste tiden men troligtvis är det inte många som sitter framför datorn när årets svenska sommar varit den bästa på alldeles för länge. Nu är inläggen iallafall tillbaka efter detta sommaruppehåll!
 
Tänkte skriva om den kinesiska motsvarigheten till det svenska nämndemannasystemet eller den amerikanska modellen med "jury duty" för att svara på en fråga från en läsare. Det här inlägget kommer alltså att enbart handla om dessa lekmannadomare.  Ja, Kina använder sig också av dessa i domstolarnas dömande verksamhet. I Kina påbörjades ett reformarbete av landets domstolssystem under början av 2000-talet där en resolution utfärdades 2004. Den började gälla den första maj 2005 för att förbättra det kinesiska jurysystemet - som egentligen redan fanns 1954 när landets allra första konstitionella grundlag antogs. Men systemet var omoget och föga använt, inte minst blev systemet helt urholkat under kulturrevolutionen som varade ända fram till slutet av sjuttiotalet.
 
När jurysystemet moderniserades år 2005 rekryterades omkring tjugosjutusen jurymedlemmar till den dömande verksamheten. Juryn får medverka i både tviste-, förvaltnings-, och brottmål men endast i underinstanser och därför inte i överklagade mål. Jurymedlemmen tilldelas samma portion av dömande makt som sin domarkollega och har rätt att aktivt ställa frågor under en rättegång. Som man kan gissa sig till ställs det förstås höga krav för att man ska kunna bli en kinesisk lekmannadomare. Man måste vara minst tjugotre år gammal, ha en god fysisk hälsa (något diffust?), vara utbildad på minst högskolenivå, får inte vara jurist eller ha medlemskap i eller anställning på vissa politiska organisationer eller rättsskipande myndigheter och så vidare. Vägen för att bli nominerad är lite snårig. Man kan exempelvis rekommenderas av sin arbetsgivare som i sin tur rekommenderar personen till närmsta domstol och så går det lite fram och tillbaka. Till syvende och sist är det den lokala regeringen som sätter ner foten. För att slutligen kvalificera sig måste man genomgå och bli godkänd på en examination.
 
Idag finns det omkring åttiofemtusen juryn över landet enligt uppgifter från Supreme Court i Kina.  Domstolen hoppas på en ökning till tvåhundratusen inom de kommande två åren. Åsikterna är delade kring frågan om hur väl jurysystemet fungerar och vilken funktion den fyller i verkligheten. Det finns de som bland annat menar att en bredd inom juryrekryteringen, saknas, vilket behövs för att jurydeltagandet ska representera en mer variationsrik medborgargrupp. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar