15 juli 2013

When I was a boy I was told that anybody could become President. I’m beginning to believe it.

- Clarence Darrow, amerikansk försvarsadvokat.
 
Den 24 maj 2007 publicerade den brittiska London-baserade läkemedelsjätten GlaxoSmithKline (GSK) på sin hemsida nyheten om deras nya Kina-satsning - en sprillans ny R&D-centrum i Shanghai. Verksamhetens fokus bestämdes ligga på neurologiska  sjukdomar såsom Parkinson och Alzheimers.

Ambitionen, iklädd i GSK:s egna ord, lyder som följande:

"The centre will eventually direct the global discovery and development activities within its therapeutic area, from drug-target identification to late-stage clinical studies, while collaborating with research institutions elsewhere in China and other countries."

I höstas startade läkemedelsjätten upp ännu ett nytt projekt i form av en R&D-enhet, Innovative TCM, där TCM förstås är den förkortade beteckningen för Traditional Chinese Medicine.

Och så har vi sexhundratusen. Den siffran är  aktuell just nu då det idag framkom att Kinas högsta åklagarmyndighet under årets första sex månder fått över sexhundratusen ärenden angående mutbrott på sitt bord. Myndigheter, företag och individer är alla inräknade. Siffran representerar en ökning på nästan 80% jämfört med samma period under fjolåret och visar på en eventuell inledning av den korruptionsbekämpning som presidenten Xi Jinping i så behärskande men bestämda ordalag har talat om och uppmuntrat till.

Och så åter till det inledande samtalsämnet.

Efter tidigare korruptionskandaler med multinationella medicinföretag som Biomet, Pfizer och Johnson & Johnson i Kina blev det alltså GSK:s tur. En av dessa sexhundratusen ärenden utgörs nämligen med stor sannolikhet av GSK:s senaste korruptionsskandal (eller eventuella korruptionsskandal, då ingen ännu är fälld) i Kina. Kinesiska myndigheter utreder just nu hurudvida personer med exekutiva chefsbefattningar i GlaxoSmithKline (China) Investment Co Ltd mutat sjukhus, organisationer, myndighetspersoner med mera för att få sjukhus och apotek att skriva ut och sälja GSK:s läkemedel i så stora mängder som möjligt. Mutorna har skett i form av ofantliga kontantsummor, dödligt lyxiga middagsinviter samt svindyra resor. Det totala värdet uppskattas till över tre miljarder RMB (det vill säga nästan 3,25 miljarder SEK). Inga mesmutor här inte. Systematiska mutor på den medicinska marknaden leder till konsekvenser som innebär en menlig påverkan för alla konsumenter och sjuka patienter som drabbas av uppdrivna priser på läkemedel. Bland de misstänkta finns både kinesiska och utländska medborgare där det totalt rör sig om ett tjugotal medarbetare från GSK. Myndigheter i Shanghai och provinserna Henan samt Hunan samarbetar nu i brottsbeivrandet.

En annan mutskandal står Kinas tidigare järnvägsminister för, som dömdes till döden, dock med en tidsfrist på två år, förra veckan av en domstol i Peking för att ha mottagit mutor på nästan sextiofem miljoner dollar. Nog är det lite lustigt hur dessa korruptionsnyheter under den senaste tiden sammanfaller med högsta åklagarmyndighetens färska utfärdande av "Provisions on Bribery Case File Inquiry" förra månaden. Regelverket syftar till att säkerställa att åklagarmyndigheten upprätthåller ett välfungerande system för att hantera inkommande anmälningar och upplysningar om mutbrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar