6 okt. 2013

Sociala instanser

Augusti och september - två galna månader har passerat. Framöver lovar jag att uppdateringen ska bli bättre och hamna på i vart fall ett till två inlägg i veckan men tiden kommer fortfarande att vara mycket knapp för en längre period framåt. Ber om lite överseende med detta och passar även på att be om ursäkt för sena svar på läsarmail :)
Men bara för att jag inte särskilt bra med social media betyder det ju inte att andra inte heller är det. Aktivitetsnivån hos domstolarna i Kina är nämligen uppe på högvarv. I slutet av förra månaden kunde folk från jordens alla hörn inte bara läsa om f. d. toppolitikern Bo Xilais rättegång via traditionell media utan också på domstolens Weibo (Kinas enormt populära motsvarighet till Twitter med över 500 miljoner registrerade användare - detta att jämföra med totalt 600 miljoner registrerade Internetanvändare i landet). Det rör sig inte om tillfälligheter utan allt fler domstolar i Kina skaffar Weibo-konton eller annan plattform på sociala medier för ökad transparens och offentlighet. Det sägs att domstolar i åtminstonde sjutton olika provinser i Kina har anslutit sig online genom mikrobloggar (bland annat Weibo) och att antalet domstolar uppgår till nästan ett tusen. Det är Supreme Court i Peking med dess chefsdomare som går i bräschen för denna nya aktivitet.

Att spela in och lägga upp rättegångar live är förstås inte det enda formatet - utdrag av domstolsavgöranden publiceras och för några veckor sedan höll en domstol i huvudstaden en chatt online där allmänheten fick möjlighet att ställa frågor om en rättegång i ett våldtäktsfall.
Som vanligt kommenteras samtliga ämnen som berör Kina och internet livligt av omvärldens medier. The Boston Globe skriver den 2 oktober 2013:
China’s notoriously opaque courts have suddenly embraced social media to provide a window into their proceedings, to boost a sceptical public’s confidence in the country’s Communist Party-controlled legal system.
"Suddenly embraced" är dock felaktigt. Domstolarna har sedan två år tillbaka börjat använda sig av social media för att nå ut till allmänheten. Det bör också nämnas att många rättsfall är fullt tillgängliga för allmänheten att ta del av även utanför sociala medier.

Domstolarnas underordnade ställning i förhållande till partiet är förstås problematisk men detta innebär inte per automatik att det inte finns väl underbyggda och kvalificerade domar. Många domar är välformulerade och professionellt avkunnade, särskilt de som kommer från domstolar i storstäder. Ett exempel är ett avgörande från augusti i ett antitrust-mål vid en domstol i Shanghai med bolaget Johnson & Johnson som svarande.
Den 25 juli 2013 skrev Veckans Affärer om Bo Xilais rättegång:
En del menar att åtalet bara är ett politiskt spel för gallerierna. Den välkände juristen Xu Xin var en av dem som bestred påståendet att åtalet skulle vara en seger för den kinesiska rättssäkerheten, något som regeringen gärna vill framhålla, skriver Wall Street Journal. "Detta har varit bestämt sedan länge," skrev Xu, "Målet har inget att göra med prövningar eller åtal." Men få åsikter av det slaget har överlevt censuren. De uttalanden i sociala medier som har överlevt är antingen från välkända kineser som Xu Xin, eller partivänliga och ofta skapade av partiet själva som propaganda, skriver Wall Street Journal och exemplifierar den typ av uttalanden som syns idag:
"Jag tror på partiet och jag tror på regeringen. Vem du än är, om du bryter mot lagen skall då få ett rättsligt straff."
Jag hyllar inte den kinesiska (och inte heller den amerikanska) regeringens internetpolicy men den som kan läsa kinesiska, kan också med egna ögon se och ta del av den kinesiska internetkulturen, både på hemsidor och sociala medier. Satiren, opinionen, kritiken mot politiker, de sylvassa orden, brutal ärlighet, sarkasmen och internethumorn erbjuder grym underhållning och koncentreras i enorma mängder som i både kreativitets- och kvantitetsmått överträffar många andra länder i väst. I överlag bör man inte vara alltför selektiv, särskilt inte om man har en trist benägenhet för att endast plocka ur och lyfta fram det negativa, trots att det finns mycket positivt som tillåts och därmed är orört. Ett tips hursomhelst är att åtminstonde läsa och ta del av alla dessa kinesiska hemsidor och inte minst mikrobloggar om man kan läsa kinesiska och vill förstå landet på riktigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar