10 juli 2013

A glimpse of VIE

"VIE" är förkortningen på den engelska beteckningen "Variable Interest Entitiy", en kinesisk "bolagsform" som uppstod så sent som strax efter milleniumskiftet men som omsider har blivit hur vanlig som helst och lagt grunden för gigantiska vinsterhållanden för de börsnoterade jättarna i Kina. Orsaken till att jag använder citationstecken är för att en VIE inte utgör en bolagsform i konventionell mening. Det är snarare en ägandestruktur som åstadkommes på avtalsrättslig grund. Av pedagogiska skäl går det dock, enligt min mening, att tala om en bolagsform. Kreativiteten och tankarna bakom VIE är sprungna ur enkla idéer - tjäna pengar samt övervinna de hinder som den kinesiska lagstiftningen på området lägger fram. Det finns olika varianter av VIE, där bilden nedan visualiserar en av dem.

Endast omkring en procent av dem börsnoterade företagen var privata bolag år 2000, resten var alltså statliga. Efter det tog reformen fart där den kinesiska börshandeln utvecklades och allt fler privata företag blev börsnoterade. Bakgrunden till VIE är följande: Ska ett kinesiskt privat bolag börsnoteras utomlands - New York-börsen och NASDAQ utgör dem vanligaste - krävs ett särskilt tillstånd enligt kinesisk lagstiftning där processen ifråga är seg och mödosam. För att fånga utländskt kapital används därför VIE-strukturen som ett verktyg för att på så vis kringgå lagen. De utländska företag som verkar i diverse utvalda branscher använder VIE dessutom för att fylla ännu en funktion. Som jag tidigare har skrivit gäller att vissa sektorer av den kinesiska staten klassas som restriktiva respektive förbjudna för utländska företag att verka inom. Genom VIE-strukturen utövar det utländska företaget den faktiska kontrollen över det kinesiska inhemska företaget medan de kinesiska ägarna juridiskt sett äger företaget ifråga.

VIE är en smaskig bit att sätta tänderna i. Jag kommer att återkomma till VIE mer ingående efter denna introduktion. Högsta domstolen i Kina har bland annat avgjort ett antal fall som behandlar VIE och denna ägandestruktur har därför hamnat i rampljuset på sistonde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar