11 aug. 2014

The wind that blew me back

Efter en härlig - och må jag själv säga, välförtjänt - semester är det numera dags för en uppdatering. Det glädjer mig att ni är en del som har frågat om blogginläggens  frånvaro och svaret är helt enkelt att tiden varit knapp det senaste halvåret. Jag jobbar heltid med juridiken och det finns nog få arbetsplatser där man arbetar med så mycket juridik som på min, vilket är på både gott och ont. Det är gott att lära sig men det är ont om tid med att skriva blogginlägg av adekvat innehåll.

Något skrivvärt från den sommartid som nyligen förflutit mot sitt slut är ett domslut (som förstås också kan vara den amerikanska motsvarigheten till svenska domstolars "beslut" som alltså inte är samma sak som en "dom") som USA:s Court of Appeal meddelade för knappt en månad sedan. Fallet rör ett ämne - som jag tycker är väldigt intressant rent affärsjuridiskt och, med sina förgreningar till en "elitpolitik" i relationen Kina-USA oftast retar upp till många infekterade debatter - nämligen kinesiska uppköp av amerikanska företag. Parterna? Käranden: Ralls Corporation ("Ralls"). Svaranden: Committee on Foreign Investment in the Unites States ("CFIUS"). 

Som ni säkert vet investerar Kina mer än gärna i Staterna, vilket för år 2013 resulterat i ett belopp uppgående till sammanlagt 14 miljarder dollar. Jag är ganska säker på att det numera är de privata, och inte de statliga, aktörerna i Kina som står för lejonparten av detta miljardbelopp. Amerikanska CFIUS ansvarar för att kontrollera och bevaka samtliga utländska uppköp av inhemska företag i syfte att undersöka eventuella konsekvenser för den nationella säkerheten i USA.

Fallets bakgrund är i korthet att det kinesiska företaget Ralls, ägt av kinesiska industrijätten Sany, år 2012 förvärvade ett antal vindkraftverk i Oregon, USA. Samma år utfärdade Obama-administrationen, undertecknad av Obama, en s. k. "order" om att Rally skulle sälja vindkraftverken eftersom de, troligen på grund av sin geografiska närhet till en viktig militär anläggning i USA, ansågs hota den nationella säkerheten i landet.

Ralls stämde den amerikanska staten och har nu vunnit framgång med sin talan. Huruvida Ralls talan vunnit bifall i sin helhet saknar jag kännedom om eftersom jag inte har läst den den 47-sidiga inlagan. Däremot slog domstolen fast att den amerikanska staten berövat Ralls konstitutionella rättigheter till egendom genom att Ralls dels inte erhållit information om det formella förfarandet samt dels genom att inte beredas tillgång till det underlag som Obama-administrationen grundade sitt beslut på. Ralls har även haft rätt att få möjlighet att lämna ett yttrande.

Domstolens beslut innebär visserligen inte att Obama-administrationens beslut undanröjs. Tvärtom är det föga sannolikt att beslutet kommer att ändras i sak. Däremot öppnar beslutet, som är det första i sitt slag, upp för att utländska företag får en förbättrad insyn i CFIUS:s process genom ökad transparens, informationsutbud samt möjligheter till yttrande.

Jag hoppas att ni haft det riktigt skönt under sommaren. Då är ni kanske desto mer peppade inför nästa inlägg som troligen kommer att handla om filialer i Kina. Några bekanta till mig är just nu involverade i etableringen av en sådan och självklart har det, tillsammans med mycket annat som rör Kina, inspirerat till ett blivande inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar