25 nov. 2013

YingYeZhiZhao, tack!


Genomgången av de olika bolagsrättsliga momenten i den kinesiska bolagsbildningen fortsätter. Förra inlägget behandlade genomförbarhetsstudien (klicka här). Vill dock återigen betona att lokala specialregler oftast gäller och att man därför inte alltid, i det enskilda fallet, kan utgå ifrån den kinesiska aktiebolagslagen som jag oftast gör i dessa inlägg om inget annat anges. Shanghais regler skiljer sig från reglerna i Beijing med andra ord. Och reglerna hos myndigheterna kan också skilja sig från ett distrikt till ett annat i samma stad. Det gäller därför att vara påläst något som förutsätter att man är välorienterad samt vet hur man införskaffar sig relevant information.

Under bolagsbildningen ska det ansökas om 营业执照 (YingYeZhiZhao), ett slags verksamhetstillstånd, eller "business license" ("BL") som är det officiellt översatta namnet. 

Utan ett sådant intyg kan inte bolagsbildningen fortskrida eftersom att den fortsatta delen av etableringsprocessen kräver att man tillhandahåller kopior och/eller originalversioner av denna BL, t.ex. vid ansökan om godkännandet av F-skatt i Kina vilket görs efter det att man erhållit utfärdad BL.

Enligt aktiebolagslagen anses bolaget bildat samma dag som BL utfärdas och en BL innehåller följande uppgifter (ej uttömmande uppräkning):

- Firma
- Säte
- Registrerat aktiekapital
- Inbetalt aktiekapital (lagreglerad andel, dock har nyligen aviserats om ett avlägsnande av detta)
- "Verksamhetsföremål", eller "Scope of business".
- Legal representative
- Investerare/ägarbolag

Som man förstår genom att ta del av ovanstående uppräkning måste samtliga handlingar som styrker uppgifterna i BL inges till relevant myndighet. T.ex. intyg på godkänt firmanamn, hyreskontrakt eller annan handling som styrker bolagssätet, intyg som utvisar lagenligt inbetalt aktiekapital etc. Även filialer, icke-juridiska personer, ska ansöka om BL. Både inhemska och utländska filialer måste ansöka om BL precis som sitt moderbolag. Har inte bolaget påbörjat sin verksamhet så som den är anmäld, antingen för att man har misslyckats med det eller skjutit upp det, efter att sex månader har passerat från dagen då bolaget anses bildat (= dvs dagen då BL utfärdades) får BL återkallas av den utfärdande myndigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar